Evenimentele organizate în cadru proiectului aduc împreună beneficiarii și potențialii angajatori. Aceste întâlniri au un caracter informal și urmăresc să încurajeze un dialog cât mai eficient.
Angajatorul va putea purta discuții direct cu persoanele ce corespund profilului angajatului căutat. În cazul în care este necesar, la interviu va participa și un consilier profesional, cu rolul de a facilita dialogul. Planul individual de consiliere elaborat împreună cu fiecare dintre beneficiari evidențiază competențele profesionale ale potențialilor angajați, astfel încât pot fi identificate mult mai eficient persoanele potrivite. Orientarea și consilierea din cadrul proiectului urmăresc atât educația și aptitudinile, cât și punctele forte și calitățile care îi vor ajuta la integrarea pe piața muncii.
Procesul de recrutare devine astfel mult mai facil, beneficiarii proiectului dispunând deja de un plan individual de consiliere. Acesta este personalizat în raport cu istoricul educațional și profesional, direcția pe care doresc să o urmeze în carieră, nevoile de consolidare a unor aptitudini, aliniate la specificul, cerințele și structura ofertei ocupaționale a angajatorilor din zona de organizare a evenimentelor.
Cursurile recomandate în cadrul proiectului au fost selectate în conformitate cu analiza mediului de afaceri și a oportunităților de angajare din județul Constanța. În acest fel, tinerii NEETs dobândesc o calificare profesională în acord cu cerințele economiei locale, fiind mai bine pregătiți pentru a pătrunde pe piața muncii și a se putea întreține și a-și putea construi un viitor.
În același timp, cursurile de formare profesională vor încuraja tinerii NEETs să își dezvolte potențialul și vor crește stima de sine a acestora, ajutându-i să se integreze social și profesional.
Tinerii care sunt angajați și întâmpină probleme în a se adapta la mediul și programul de lucru sau de a se integra în echipa din care fac parte pot primi servicii de îndrumare pentru integrarea socio-profesională la noul loc de muncă.
Tranziția de la perioadă îndelungată de inactivitate la reluarea sau începerea activității profesionale poate fi dificilă, în unele cazuri. Pentru a reuși să facă față schimbărilor și să reziste în noua situație, tinerii angajați pot beneficia de măsuri de acompaniament ce vor facilita depășirea obstacolelor și adaptarea la noua situație.
Dacă vrei să te înscrii în proiect